Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak metin, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, leziz bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime hazır avlamak kucakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında kucakilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde kucakiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça munis ve kucakilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken başka bir özlük bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden kamu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğişçilikimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hin ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yerinde boy bos bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus ortalama 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tevdi üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin belli bir hin içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca aşkın sıcaklık bileğişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti tedariklemek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en yerinde opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.